اجرای طرح نظارت رسمی بر معادن کشور از تابستان امسال
تاريخ : بيست و سوم ارديبهشت 1404 ساعت 14:34   کد : 302817
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ضمن هشدار نسبت به بحران کمبود نیروی انسانی متخصص در این حوزه طی سال‌های آینده از آغاز رسمی طرح نظارت بر معادن در سراسر کشور از تیرماه یا نهایتاً مردادماه خبر داد و گفت: بر اساس این طرح، هر معدن حداقل چهار بار در سال توسط ناظرهای استانی بازدید و ارشاد می‌شود.

به گزارش ایسنا، صبح امروز (سه‌شنبه)، افتتاحیه دومین نمایشگاه تخصصی معدن، صنایع معدنی، ماشین آلات معدن، راه سازی، عمرانی، قطعات و تجهیزات وابسته و همچنین دومین نمایشگاه تخصصی ریخته گری، قالب سازی، قطعه سازی، ماشین آلات و صنایع وابسته، با حضور فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی و جمعی از فعالان و متخصصان این حوزه در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی شهر آفتاب برگزار شد.

در این مراسم، رضا بستامی- رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، اظهار کرد: امروز مفتخریم که توانسته‌ایم برند ملی نمایشگاه بین‌المللی معدن ایران با عنوان آیمکس ایران را ثبت کنیم؛ این برند حالا به‌صورت رسمی در اختیار استان‌ها و فعالان قرار دارد تا با آن نمایشگاه‌هایی با محوریت تولیدکنندگان و معدن‌کاران برگزار کنند.

وی با بیان اینکه سازمان نظام مهندسی معدن دارای حدود ۵۰ هزار عضو متخصص است، تأکید کرد: سازمان نظام مهندسی معدن تنها تشکل دارای قانون رسمی در حوزه معدن کشور است و این جایگاه را باید حفظ و تقویت کرد.

بستامی همچنین از وضعیت آموزش نیروی انسانی در حوزه معدن ابراز نگرانی کرد و گفت: در حال حاضر ۴۵ دانشکده معدن و ۱۴۷ دانشکده زمین‌شناسی در کشور داریم، اما اغلب صندلی‌هایشان خالی است. اگر با همین روند پیش برویم، در دهه آینده ناچار خواهیم شد برای تأمین نیروی انسانی، از کشورهای همسایه مهندس وارد کنیم.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ضمن اشاره به چرخه کامل فعالیت‌های معدنی از شناسایی تا فرآوری، تصریح کرد: بخش معدن فقط زغال‌سنگ زیرزمینی نیست؛ امروز حدود ۱۲ هزار پروانه بهره‌برداری در کشور صادر شده که ۶ هزار مورد آن فعال است.

این مقام مسئول از آغاز رسمی طرح نظارت بر معادن در سراسر کشور از تیرماه یا نهایتاً مردادماه خبر داد و اظهار کرد: بر اساس این طرح، هر معدن کشور حداقل چهار بار در سال توسط ناظرهای استانی بازدید و ارشاد می‌شود. هدف ما مچ‌گیری نیست، بلکه ارائه راهکارهای مهندسی و کمک به بهره‌وری است.

بستامی همچنین به اهمیت فرهنگ‌سازی در این حوزه اشاره کرد و افزود: اگر دانشجوها و نسل جوان مزایای اشتغال در معدن را بشناسند، حتماً جذب این رشته خواهند شد. وظیفه ماست که این تصویر درست را منتقل کنیم.

وی در پایان ضمن تاکید بر خودکفایی در ساخت ماشین‌آلات معدنی، تصریح کرد: اکنون بسیاری از برندهای چینیِ تولید ماشین‌آلات در ایران حضور دارند و محصولاتی عرضه می‌کنند که معادل‌های اروپایی آن‌ها چند برابر گران‌تر است. این فرصت باید توسط مهندسان و فعالان صنعت به‌خوبی شناخته و استفاده شود.

نمایشگاه گنج‌های معدنی ایران، گامی برای جهش در بهره‌برداری از ذخایر ملی

عباس تقدسی‌نژاد- مدیرعامل مجموعه نمایشگاهی شهر آفتاب- نیز در مراسم افتتاح نمایشگاه بین‌المللی معدن و صنایع معدنی که با مشارکت گسترده فعالان این حوزه در فضایی بیش از ۲۰ هزار متر مربع برگزار شده است، از اهمیت راهبردی این صنعت در توسعه اقتصاد کشور سخن گفته و اظهار کرد: نمایشگاه پیش‌رو با تمرکز بر تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی برگزار شده و با هدف نمایش ظرفیت‌ها، قابلیت‌ها و فرصت‌های مغفول مانده کشور در حوزه معدن شکل گرفته است.

وی با بیان اینکه ایران از نظر تنوع مواد معدنی در بین کشورهای معدنی جهان جایگاه برجسته‌ای دارد، افزود: ما دارای ٨١ نوع ماده معدنی هستیم و در سطح جهان جزو ۱۵ کشور نخست از نظر منابع معدنی محسوب می‌شویم. همچنین ایران در تولید مس، آهن و سرب به ترتیب در جایگاه‌های دوازدهم، نهم و پانزدهم جهان قرار دارد.

مدیرعامل شهر آفتاب ضمن تاکید بر اینکه معدن نخستین حلقه زنجیره توسعه بسیاری از صنایع کشور است، خاطرنشان کرد: امروز باید معدن را جایگزینی برای نفت در نظر بگیریم. در حال حاضر ۲۶ درصد صادرات کشور از محل منابع معدنی تأمین می‌شود، اما رشد این بخش طی سال‌های اخیر تنها بین یک تا دو درصد بوده که به‌دلیل فرسودگی تجهیزات، نبود سرمایه‌گذاری مؤثر و عدم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین است.

تقدسی‌نژاد به اهداف برنامه هفتم توسعه نیز اشاره کرده و گفت: در این برنامه رشد ۱۳ درصدی برای حوزه معدن پیش‌بینی شده که فاصله‌ای چشمگیر با وضعیت فعلی دارد و نیازمند اقداماتی هوشمندانه، همگرایی سازمان‌ها و جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است. ضمن اینکه حوزه مس یکی از ظرفیت‌های راهبردی کشور محسوب می‌شود؛ بر اساس برآوردها باید تولید مس از ۲۸۵ هزار تن فعلی به یک میلیون تن در سال افزایش یابد. اما این هدف در صورتی محقق می‌شود که فرسودگی معادن کاهش یابد و به‌روزرسانی تجهیزات در دستور کار قرار گیرد.

وی حادثه اخیر در معدن طبس را نمونه‌ای از لزوم نوسازی معادن دانست و تصریح کرد: برگزاری این نمایشگاه و ارائه تجهیزات نوین معدنی می‌تواند آغاز راهی برای اصلاح زیرساخت‌های این صنعت باشد.

گفتنی است، این دو رویداد تخصصی به مدت چهار روز از تاریخ ٢٣ تا ۲۷ اردیبهشت ماه با هدف معرفی تازه‌ترین دستاوردها، فناوری‌ها و ماشین‌آلات حوزه‌های معدن و ریخته‌گری برگزار می‌شود که فرصتی مناسب برای تعامل میان تولیدکنندگان، متخصصان، سرمایه گذاران و خریداران فراهم می‌کند.

نمایشگاه تخصصی معدن، با محوریت ماشین‌آلات معدنی، راه سازی و عمرانی، میزبان جدیدترین تجهیزات و فناوری ها از جمله انواع بیل‌های مکانیکی، بولدوزر، لودر، دامپتراک، کامیون های معدنی، دریل‌های حفاری و سیستم‌های خردکن خواهد بود؛ این نمایشگاه بستری فراهم کرده تا شرکت‌های معدنی و پیمانکاران راه‌سازی بتوانند به صورت مستقیم با تأمین‌کنندگان ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز خود ارتباط برقرار کنند.