دو شنبه 16 تير 1404

بزرگترین رابطه تجاری جهان تهدید شد

  تاريخ:شانزدهم تير 1404 ساعت 09:51   |     کد : 315441   |     مشاهده: 20
اتحادیه اروپا انتظار دارد، روز دوشنبه (۱۶ تیر)، مشخص شود که رئیس‌جمهور آمریکا، تعرفه‌های متقابل را بر بزرگترین شریک تجاری خود اعمال خواهد کرد یا خیر؛ اقدامی که اقتصاددانان هشدار دادند، پیامدهایی برای شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان در دو سوی اقیانوس اطلس به همراه دارد.

به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ در اوایل آوریل از اعمال تعرفه‌هایی بر برخی کشورها، خبر داد و ساعاتی پس از اجرایی شدن تعرفه‌های ویژه هر کشور، آنها را تا ۹ ژوئیه (۱۸ تیر) با نرخ اولیه ۱۰ درصد به حالت تعلیق درآورد تا بازارهای مالی را آرام کند و زمان برای مذاکرات فراهم شود.

با این حال، ترامپ با ابراز نارضایتی از موضع اتحادیه اروپا در مذاکرات تجاری گفت: نرخ تعرفه صادرات اروپا را به ۵۰ درصد افزایش خواهد داد که می‌تواند همه نوع کالا، از پنیر فرانسوی و کالاهای چرمی ایتالیایی گرفته تا لوازم الکترونیکی آلمانی و داروهای اسپانیایی را در آمریکا بسیار گران‌تر کند.

کمیسیون اجرایی اتحادیه اروپا که مسائل تجاری ۲۷ کشور عضو این بلوک را مدیریت می‌کند نیز اعلام کرد که رهبران این بلوک امیدوارند با دولت ترامپ به توافق برسند. بدون چنین توافقی، اتحادیه اروپا آماده است با اعمال تعرفه بر صدها محصول آمریکایی، از گوشت گاو و قطعات خودرو گرفته تا آبجو و هواپیماهای بوئینگ، تلافی کند.

کمیسیون اروپا، تجارت میان آمریکا و اتحادیه اروپا را «مهمترین رابطه تجاری در جهان»، توصیف کرد و طبق گزارش آژانس آمار اتحادیه اروپا (یورواستات)، ارزش تجارت کالا و خدمات اتحادیه اروپا و آمریکا در سال ۲۰۲۴، به ۱.۷ تریلیون یورو (دو تریلیون دلار) یا به طور متوسط ‌۴.۶ میلیارد یورو در روز رسید و بزرگترین صادرات آمریکا به اروپا، نفت خام و پس از آن دارو، هواپیما، خودرو و تجهیزات پزشکی و تشخیصی بوده و بزرگترین صادرات اروپا به آمریکا، دارو، خودرو، هواپیما، مواد شیمیایی، ابزار پزشکی و مشروبات الکلی ثبت شده است.

ترامپ از مازاد تجاری ۱۹۸ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا در کالاها شکایت کرده است که نشان می‌دهد آمریکایی‌ها، کالاهای بیشتری از کسب‌وکارهای اروپای خریداری می‌کنند، با این حال، شرکت‌های آمریکایی با فروش بیشتر به اتحادیه اروپا در خدماتی مانند رایانش ابری، رزرو سفر و خدمات حقوقی و مالی، بخشی از این شکاف را پر می‌کنند.

مازاد خدمات آمریکا، کسری تجاری این کشور با اتحادیه اروپا را به ۵۰ میلیارد یورو (۵۹ میلیارد دلار) کاهش داد که کمتر از ۳ درصد از کل تجارت آمریکا و اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهد.

قبل از بازگشت ترامپ به قدرت، آمریکا و اتحادیه اروپا، رابطه تجاری عموما مشارکتی و سطح تعرفه پایین را در هر دو طرف حفظ کردند. نرخ آمریکا، برای کالاهای اروپایی به طور متوسط، ‌۱.۴۷ درصد و نرخ اتحادیه اروپا برای محصولات آمریکایی به طور متوسط، ‌۱.۳۵ درصد، بود.

اما اکنون اتحادیه اروپا مشمول تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیوم و مالیات ۲۵ درصدی بر خودروها و قطعات وارداتی شده است.

مقامات دولت ترامپ، انبوهی از مسائل نگران‌کننده خود از جمله موانع کشاورزی مانند مقررات بهداشتی اتحادیه اروپا را مطرح کرده‌اند که شامل ممنوعیت مرغ شسته شده با کلر و گوشت گاو هورمون‌دار می‌شود.

ترامپ از مالیات بر ارزش افزوده اروپا با نرخ ۱۷ تا ۲۷ درصد در سال جاری نیز انتقاد کرده است، اما بسیاری از اقتصاددانان، مالیات بر ارزش افزوده را از نظر تجاری خنثی می‌دانند زیرا هم برای کالاها و خدمات داخلی و هم برای کالاهای وارداتی اعمال می‌شود.

از آنجا که دولت‌های ملی مالیات‌ها را از طریق قانون تعیین می‌کنند، اتحادیه اروپا گفته است که آنها در طول مذاکرات تجاری مطرح نیستند.

اقتصاددانان و شرکت‌ها می‌گویند: تعرفه‌های بالاتر به معنای افزایش قیمت کالاهای وارداتی برای مصرف‌کنندگان آمریکایی خواهد بود. واردکنندگان باید تصمیم بگیرند که چه مقدار از هزینه‌های مالیاتی اضافی را از طریق سود کمتر جذب و چه مقدار را به مشتریان منتقل کنند.

ترامپ استدلال کرده است که دشوارتر کردن فروش برای شرکت‌های خارجی در آمریکا، راهی برای تحریک احیای تولید آمریکایی است. بسیاری از شرکت‌ها این ایده را نپذیرفتند و یا گفتند که سال‌ها طول می‌کشد تا مزایای اقتصادی مثبتی حاصل شود، با این حال، برخی از شرکت‌ها تمایل خود را برای انتقال برخی از تولیدات به داخل آمریکا نشان داده‌اند.

نتایج برخی پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که اگر مذاکرات شکست بخورد، اقتصاد آمریکا بیشتر در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

بر اساس بررسی تحقیقاتی اندیشکده‌ «بروگل» مستقر در بروکسل، اگر توافقی حاصل نشود و ترامپ کالاهای وارداتی از اروپا را با تعرفه‌های ۱۰ تا ۲۵ درصدی تحریم کند، اتحادیه اروپا، ۰.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست می‌دهد و تولید ناخالص داخلی آمریکا، ۰.۷ درصد کاهش می‌یابد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش کرد، با توجه به پیچیدگی برخی از مسائل، دو طرف ممکن است فقط قبل از مهلت چهارشنبه به توافق کلی برسند و احتمالا تعرفه پایه ۱۰ درصدی و همچنین تعرفه‌های خودرو، فولاد و آلومینیوم تا زمان مشخص شدن جزئیات توافق تجاری رسمی، پابرجا می‌ماند.

http://www.sanatnews.ir/News/1/315441
Share

آدرس ايميل شما:
آدرس ايميل دريافت کنندگان
 



کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است