سه شنبه 17 تير 1404

کیفیت بازرسی‌ها افزایش می‌یابد

  تاريخ:هفدهم تير 1404 ساعت 09:08   |     کد : 315545   |     مشاهده: 35
پیش‌نویس اصلاحی دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار با هدف تضمین و صیانت از سلامت نیروی کار، افزایش کیفیت بازرسی‌های بازرسان کار و کاهش قابل ملاحظه حوادث ناشی از کار در دستور کار قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، بروز حوادث مختلف از جمله حوادث ناشی از کار و بیماری‌های شغلی یکی از تبعات سوء رشد تکنولوژی در جوامع بشری‌ است و همه ساله تعداد بی‌شماری از نیروهای کار در واحدهای تولیدی و صنعتی را دچار مشکل می‌کند.

طبق آمار سازمان بین‌المللی کار در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۴۰ میلیون حادثه در دنیا رخ داده و ۱۶۰ میلیون بیماری شغلی ایجاد شده است؛ همچنین ۲۰۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ فوت کرده و بیش از ۳۳۷ میلیون کارگر درگیر حوادث غیرفوتی شغلی شده‌اند.

در همین راستا، یکی از دغدغه‌های مهم وزارت کار بحث صیانت از نیروی کار است و به همین منظور موضوع حوادث شغلی و صیانت از نیروهای انسانی در دستور کار بازرسان کار قرار دارد.

هدف از بررسی و اصلاح پیش‌نویس اصلاح دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار، صیانت از سلامت نیروی کار،افزایش کیفیت بازرسی‌های بازرسان کار،تضمین سلامت کارگران و کاهش قابل توجه حوادث ناشی از کار است.

بر اساس گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس از وضعیت حوادث ناشی از کار در کشور منتشر کرده است، حوادث شغلی در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که ۳۸۲۶ نفر در محل کار خود فوت شده‌اند.

این افراد جزو ۸۴ هزار و ۶۳۸ نفری بوده‌اند که طی همین بازه زمانی دچار حادثه شغلی شده، بیمه بوده و اسامی آنها در بررسی‌های سازمان تامین اجتماعی به ثبت رسیده است.مرگ بر اثر حوادث ناشی از کار پس از تصادفات جاده‌‏ای، دومین عامل مرگ‌‏ و میر به شمار می‌رود.

سازمان پزشکی قانونی نیز طی آماری اعلام کرده که در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۸ هزار و ۱۲۰ نفر و طی سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار و ۷۰ نفر از معاینات پزشکی مربوط به معاینات مصدومان ناشی از حوادث کار بوده است.

در روزهای اخیر، طی جلسه‌ای با حضور مدیرعامل سازمان تأمین اجماعی و معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیش‌نویس اصلاحی دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

هدف از ارائه و بررسی پیش‌نویس مذکور، صیانت از سلامت نیروی کار و افزایش کیفیت بازرسی‌های بازرسان کار توسط مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و به موجب این پیش‌نویس اصلاحی، سلامت کارگران تضمین و حوادث ناشی از کار به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.

مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در این جلسه آمادگی سازمان متبوع خود برای تقویت اثربخشی بازرسی بازرسان کار را اعلام کرد و گفت: با توجه به تاکید وزیر کار بر حفظ و نگهداشت نیروهای کار، تامین اجتماعی نجات انسان از مخاطرات کاری را برنامه‌ای راهبردی می‌داند و در مسیر کاهش آسیب به نیروی کار مولد، همکاری با معاونت روابط کار وزارت کار را به منظور افزایش بهداشت حرفه‌ای و ایجاد شرایط ایمنی در محیط کارگاه‌ها در دستور کار قرار می‌دهد.

کیفیت بازرسی‌ها افزایش می‌یابد/تضمین سلامت کارگران در محیط کار

در حال حاضر با وجود اعمال نظارت‌ها و آموزش‌های مستمر این امکان هست که خطاهای انسانی منجر به آسیب شغلی شود از این رو برای فراهم کردن شرایط ایمن کارگاه‌ها لازم است استانداردهای اجباری تنظیم شود. هر چند خلأهایی در این حوزه به چشم می‌خورد اما استانداردهای اجباری نه تنها می‌تواند تولید داخل را ایمن کند، بلکه از ورود تجهیزات غیر استاندارد به کارگاه‌ها نیز جلوگیری می‌کند.

از نگاه کارشناسان، اگر چه نمی‌توان حوادث کار را در کشور به صفر رساند، اما می‌توان بستر به حداقل رسیدن آن را فراهم کرد به شرط آنکه مسئولان به اصول ایمنی باور داشته باشند.

حوادث ناشی از کار نه تنها به کارگر آسیب می‌رسانند، بلکه می‌توانند تأثیرات منفی گسترده‌ای بر خانواده و جامعه نیز داشته باشند.

بر اساس ماده ۶۰ قانون بیمه تامین اجتماعی، حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق می‌افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان‌ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده ‌دار انجام مأموریتی باشد.‌

حوادث ناشی از کار نه تنها به کارگر آسیب می‌رسانند، بلکه می‌توانند تأثیرات منفی گسترده‌ای بر خانواده و جامعه نیز داشته باشند. مرگ و میر و نقص عضو کارگران، علاوه بر صدمات جسمی و روحی که به فرد و خانواده‌ وارد می‌کند باعث می شود که جامعه نیز از این وضعیت متحمل هزینه‌هایی شود. از دست دادن منبع درآمد خانواده، افزایش بار روانی و عاطفی بر اعضای خانواده و کاهش مشارکت فرد آسیب‌دیده در فعالیت‌های اجتماعی از جمله پیامدهای بروز حوادث کار است.

به همین منظور آموزش ایمنی کار با هدف ارتقاء فرهنگ ایمنی به عنوان یکی از مهم‌ترین راهکارهای ایمن‌سازی محیط کار، ارتقای بهره‌وری و صیانت از منابع انسانی و مادی کشور همواره سرلوحه ماموریت‌های اصلی معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار داشته است.

به اعتقاد کارشناسان، آموزش کارگران در محیط‌های کاری اعم از کارگاه‌ها و کارخانه‌ها برای استفاده صحیح از تجهیزات، ماشین‌آلات و دستگاه‌ها امری ضروری است و برای آنکه آسیب های ناشی از حادثه در محیط کار کمتر شود، رعایت نکات ایمنی و حفاظتی و بهداشتی، افزایش سطح مهارت نیروهای کار، تامین ابزار و امکانات مورد نیاز برای حفظ سلامت کارکنان اعم از عینک، دستکش، کلاه ایمن و ماسک در حین کار و رفع نگرانی‌ها و دغدغه‌های روزمره کارگران باید مدنظر قرار بگیرد.

به گزارش ایسنا، ماده ۹۱ قانون کار تاکید دارد که کارفرمایان برای تامین حفاظت و سلامت کارگران در محیط کار باید وسایل و امکانات لازم ایمنی را تهیه کرده و در اختیار آنها قرار دهند؛ کارگران نیز ملزم به استفاده و نگهداری مناسب از تجهیزات محافظتی و بهداشت فردی و رعایت دستورالعمل‌های مربوطه در محیط کاری خود هستند.

http://www.sanatnews.ir/News//315545
Share

آدرس ايميل شما:
آدرس ايميل دريافت کنندگان
 



کليه حقوق محفوظ و متعلق به پايگاه اطلاع رسانی صنعت نيوز ميباشد
نقل مطالب و اخبار با ذکر منبع بلامانع است